Shell gaat het toch weer proberen: naar olie boren rond Alaska. Maar beleggers vragen zich vooral een ding af vandaag: durft Draghi de inflatie aan te jagen? Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Shell gaat komende zomer weer boringen uitvoeren in de onherbergzame Chuckchizee nabij Alaska. Shells vorige boorcampagne in de Chuckchizee en de Beuafortzee was vanwege het zware weer en tal van ongelukken een mislukking. Materieel van Shell voldeed volgens de Amerikaanse kustwacht niet aan veiligheidseisen, er brak brand uit op het boorschip de Noble Discoverer en het boorplatform Kulluk strandde en moest worden vlotgetrokken.

2. Het in tal van schandalen verwikkelde RBS is samen met kredietbeoordelaar Standard & Poor’s aangeklaagd in Nederland door een groep Europese beleggers. De beleggers willen volgens persbureau Bloomberg de schade die zij hebben geleden op een derivaat verhalen op RBS en op Standard & Poor’s, dat het exotische fianciële product een AAA rating gaf. De zogenoemde Constant proportion debt obligation, die was gecreëerd door een deel van ABN AMRO dat door RBS werd overgenomen, verloor ten tijde van de crisis in 2008 90 procent van zijn waarde.

3. ING heeft een platform voor retailbeleggers gehanteerd waarbij er geen commissies zijn voor het handelen in indexfondsen.

4. Staatsbank ABN AMRO weer op overnamepad. ABN AMRO meldt dat het de private banking tak van Credit Suisse in Duitsland overneemt.

5. Rabobank gaat daarentegen voor 1 miljard euro de Poolse divisie BGZ verkopen aan de Franse grootbank BNP Paribas. BNP Parisbas gold als grootste kanshebber voor BGZ, maar ook het Spaanse Santander was in de running voor de Poolse divisie.

6. Smeekbede om de Financiële Transactietaks te voorkomen. Volgens het Financieele Dagblad hebben de elf grootste asset-managers ter wereld president Obama, president Hollande en Kanselier Merkel bezocht om te pleiten tegen de invoering van de heffing.

7.Volgens het FD wil John de Mol een belang van 67 procent dat uitgever Sanoma houdt in SBS overnemen voor 373 miljoen euro. ABN AMRO zou zeer geïnteresseerd zijn om de deal te financieren.

8. Directeur Joanne Kellermann van De Nederlandsche Bank zei tegen het FD dat 30 pensioenfondsen niet voldoen aan de dekkingsgraad van 105 procent.

9. Eurocommissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn heeft woensdag gezegd dat eurolidstaten met een overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans (Nederland en Duitsland) hoger dan gemiddelde inflatie moeten toestaan. Dat moet de lage inflatie in tekortlanden(Spanje, Italië, Portugal, Griekenland) compenseren, zodat de ECB toch nog aan de inflatiedoelstelling van 2 procent kan voldoen en de arbeidskosten tussen de eurolidstaten convergeren. Wat Rehn feitelijk zegt, is dat de lonen in Nederland en Duitsland omhoog moeten. Dat zou fijn voor Nederlandse huishoudens, die sinds 2010 elk jaar hun koopkracht hebben zien dalen.

10. Europese aandelen hebben vanochtend de op maandag ingezette verliesreeks voortgezet. Handelaren zijn terughoudend voorafgaand aan het rentebesluit van de ECB, waar geen wijzingen in het monetaire beleid worden verwacht. Handelaren zijn vooral benieuwd naar de persconferentie met ECB-president Mario Draghi, waaruit moet blijken in hoeverre de centrale bank neigt naar het doorvoeren van onconventionele maatregelen om de te lage inflatie te compenseren.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl